Dutch workshop

Workshop U-Map Alternatieve Indicatoren

donderdag 20 januari 2011, Utrecht

Aanvullende informatie over de workshop en de lijst van experts vindt u onderaan deze pagina.

U-Map

De classificatie van de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen volgens het U-Map model is in volle gang (zie ook http://www.u-map.eu ). In de classificatie wordt aan de hand van 25 indicatoren in zes dimensies een activiteitenprofiel van iedere deelnemende hoger onderwijsinstelling gemaakt. Zodoende brengen we de diversiteit in het Nederlandse hogeronderwijslandschap op een geheel nieuwe manier in beeld.

Workshop Alternatieve Indicatoren

U-Map is in een Europese context ontwikkeld. Het instrument moet in alle Europese hogeronderwijssystemen te gebruiken zijn. Omdat er sprake is van een ‘Europees compromis’ zijn de indicatoren niet op alle punten toegesneden op de eigenheid van de Nederlandse hogeronderwijsinstellingen en de Nederlandse beleidsproblematiek. Zo is in het overleg tussen het U-Map projectteam en het veld naar voren gekomen dat op de volgende dimensies de keuze van indicatoren nadere aandacht verdient: a) Research; b) Knowledge transfer; c) Internationalisation. Het doel van de workshop is om een gedachtewisseling op gang te brengen over alternatieve of aanvullende indicatoren voor deze drie dimensies. Hoe kan de eigenheid van onderzoek, kennisuitwisseling en internationale oriëntatie in Nederland adequaat voor het voetlicht worden gebracht? De hogeronderwijsinstellingen die deelnemen aan U-Map, externe experts en het U-Map team gaan daarover met elkaar in debat.

De opbrengst van de workshop zal niet alleen dienen voor de verdere ontwikkeling van het U-Map instrument, maar is zeker ook voor de hogeronderwijsinstellingen zelf van belang, omdat instellingsprofielen steeds meer via indicatoren tot uitdrukking komen. De indicatoren die de workshop oplevert zal het U-Map team meenemen in zijn rapportages en gebruiken voor verdere gegevensverzameling.

Programma

13:00 Zaal open voor ontvangst met koffie en thee

13:30   Opening en inleiding: U-Map indicatoren en alternatieve indicatoren

14:00   Hoofdprogramma: Discussieblokken per dimensie

14:00   Research

15:30   Pauze

15:45   Vervolg hoofdprogramma

            15:45  Knowledge transfer

            16:15 Internationalisation  

16:45 Afsluiting

Bij ieder discussieblok zal het U-Map team eerst de bestaande indicatoren op een rij zetten en de problemen die daarmee tijdens het project zijn gebleken aanstippen. Tijdens de workshop is er een panel aanwezig met experts. Zij zullen aanzetten geven tot discussie over alternatieve indicatoren. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de overige deelnemers zich mengen in de discussie.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor de U-Map contactpersoon van universiteiten en hogescholen, alsmede voor (andere) institutional researchers die binnen de onderwijsinstelling betrokken zijn bij U-Map. We vragen u hooguit één persoon van uw instelling af te vaardigen.

Tijd en Locatie

De workshop vindt plaats op donderdagmiddag 20 januari, van 13:30 – 17:00 uur in Regards La Vie, Lange Vliestraat 351, Utrecht. De routebeschrijving vindt u hier.

Aanmelden

Voor deelname aan de workshop dient u zich aan te melden via het aanmeldformulier (klik hier). U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 14 januari. Tijdige aanmelding is gewenst. Deelname aan de workshop is uiteraard kosteloos.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marike Faber (053-489 3269) of Frans Kaiser (053-489 3528). Ook kunt u ons bereiken door een mail te sturen naar: info@u-map.eu

Aanvullende informatie over de workshop en de lijst van experts

Hieronder vindt u extra informatie over de inhoud van de workshop donderdag 20 januari over aanvullende en alternatieve indicatoren voor U-Map.

Tijdens deze workshop staan de volgende dimensies centraal:

a) Research involvement

b) Knowledge transfer

c) International orientation

Het doel van de workshop is om een gedachtewisseling op gang te brengen over alternatieve of aanvullende indicatoren voor deze drie dimensies. Hoe kunnen de activiteiten die de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen op deze drie dimensies ondernemen adequaat voor het voetlicht worden gebracht in het U-Map profiel?

Belangstellenden uit de hogeronderwijsinstellingen, externe experts en het U-Map team gaan hierover met elkaar in debat.

Als externe experts nemen deel aan de discussie:

-

Robert Tijssen (CWTS, Universiteit Leiden)

-

Eric Richters (Nuffic)

-

Stefan de Jong (Rathenau Instituut)

-

Jack Spaapen (KNAW)

De vragen die we bij alle drie de dimensies willen stellen zijn:

1.

Kunnen de instellingen zich op deze dimensie voldoende profileren via de thans in U-Map gebruikte indicatoren (zie hieronder voor een lijst van indicatoren)? Zijn de definities voldoende scherp (zie de U-Map glossary)?

2.

Zijn er, ter vervanging van of naast de thans gebruikte indicatoren, alternatieve of aanvullende indicatoren nodig om een beter of aanvullend beeld te geven? Zo ja, welke? Welke definitie en databronnen gebruiken we dan?

De thans gebruikte indicatoren in U-Map voor de dimensie Research zijn (in het Engels):

1.

Doctorate production (PhDs)

2.

Share of institution’s resources spent on research

3.

Research outputs, onderscheiden naar:

- Peer-reviewed publications

- Professional publications

- Peer-reviewed other research products

Eventuele alternatieve indicatoren bij de dimensie Research:

-

Inkomensgerelateerde maatstaven (researchsubsidies, inkomsten uit onderwijs-gerelateerd onderzoek)

-

Personeel (fte werkzaam in onderzoek).

De thans gebruikte indicatoren in U-Map voor de dimensie Knowledge Transfer zijn:

1.

Number of new patent applications filed

2.

Number of concerts and exhibitions organised

3.

Average annual number of start up firms established

4.

Share of income from knowledge exchange activities (includes income from licensing agreements, copyrighted products, privately funded research contracts)

Eventuele alternatieve indicatoren bij de dimensie Knowledge Transfer:

-

Aantal presentaties door academic staff (lectoren en kenniskringleden)

-

Inkomsten uit contractonderwijs (CPD)

-

Expenditure on knowledge exchange (als aandeel in totaal)

De thans gebruikte indicatoren in U-Map voor de dimensie International orientation zijn:

1.

Foreign degree seeking students (with foreign qualifying diploma)

2.

International income (share)

3.

Students sent out in European and other international exchange programs (program mobility)

4.

Incoming students in European and other international exchange programs

5.

International Teaching and research staff

Eventuele alternatieve indicatoren bij de dimensie International orientation:

-

Studiepuntenmobiliteit

-

Internationale stages

De beoogde uitkomst van de bijeenkomst is een kort lijstje van eventuele alternatieve indicatoren en mogelijke databronnen voor de onderliggende data-elementen.

Bij de dimensies Research en Knowledge transfer hebben we een korte achtergrondnotitie gemaakt die ter inspiratie kan dienen (deze staat hier online).

We zien uit naar een inspirerende bijeenkomst en begroeten U graag volgende week donderdag.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om bij de workshop aanwezig te zijn, maar wel een bijdrage willen leveren aan bovenstaande discussie dan nodigen wij u uit hierover een email te sturen naar het volgende adres: info@u-map.eu

Alternative text can go here.